Ons verhaal

De boerderij

In de Arkemheen polder, tussen Bunschoten-Spakenburg en Nijkerk ligt De Bontepoort, de kleinschalige, extensieve boerderij van mijn schoonouders: boer Bort, zijn vrouw Cathaline en mijn zwager, boer Gijs. De ongeveer 60 zwart- en roodbonte koeien, worden twee keer per dag gemolken. De melk gaat naar Vreugdenhil die er melkpoeder van maakt, wat over de hele wereld verkocht wordt. 

Arkemheen zuivel

Zelf ben ik, Wolter, het afgelopen jaar steeds meer gefascineerd geraakt door alles wat met zuivel te maken heeft. Want wat is verse melk fantastisch, je kunt er zoveel lekkere dingen van maken! Sowieso wilde ik altijd al zachte kazen gaan maken, maar ik werd ook steeds enthousiaster over andere zuivelproducten. Ik ben nog altijd onder de indruk als ik met melk begin en dat ik het na een dag aanzuren kan karnen zodat er boter en karnemelk ontstaat.

Ook hoop ik te bereiken dat er meer voedsel gekocht wordt binnen een 'korte keten' zoals dat genoemd wordt. Dat zorgt voor meer contact tussen de boer en de consument. Waarom koop ik 'anonieme' melk in de supermarkt, terwijl de verse melk van de boer om de hoek, voor een te lage prijs naar het buitenland verdwijnt?

Arkemheen zuivel is ontstaan om hier verandering in te brengen. Ik haal de melk op De Bontepoort, vers van de koeien. Nog geen drie kilometer verderop, verwerk ik deze melk tot heerlijke zuivelproducten: melk, yoghurt, vla, karnemelk, boter en verse kaas! De boer krijgt een eerlijke prijs en wij weten waar onze melk vandaan komt. Een korte, transparante voedselketen. Puur natuur, lokaal en eerlijk!